dinsdag 22 maart 2011

Lady chimpansees liefde verboden vrucht


Gestolen vruchten geplukt van onder brutaal de landbouwer de blik kan het geheim van het gestolen liefde, tenminste voor wilde mannelijke chimpansees en hun consorten, Britse onderzoekers zeggen.

Wilde chimpansees in West-Afrika snufje fruit van lokale boerderijen naar de dame chimpansees te imponeren, en het lijkt vruchten af ​​te werpen, zei Dr Kimberley Hockings van de Universiteit van Stirling-afdeling van de psychologie.

"De volwassen man die de meeste gedeeld met deze vrouwelijke bezig met meer consortships met haar en kreeg meer grooming van haar dan de andere volwassen mannetjes, zelfs de alpha mannetje," zei Hockings, wiens studie verschijnt in de Public Library of Science tijdschrift PLoS One.

"Dergelijke gedurfde gedrag kan een aantrekkelijke eigenschap worden beschouwd," zei Hockings.

Zij en collega's bestudeerden gewas-invallen gedaan door wilde mannelijke chimpansees in het West-Afrikaanse dorp Bossou in de Republiek Guinee. De studie is het alleen geregistreerd voorbeeld van routinematige delen van plantaardige voedingsmiddelen door chimpansees die niet verwant zijn, aldus de onderzoekers.

De favoriete vrucht was typisch papaya, die is groot en makkelijk te delen, maar sinaasappels en ananas scoorde ook.

Hockings zei het bezit van een wenselijke voedingsmiddel kan positieve aandacht te vestigen op een individuele en helpen bij het vaststellen of cement een volwassen man chimpansee relaties.

Volwassen mannetjes waren het meest waarschijnlijk dergelijke levensmiddelen verkregen bij blootgestelde plaatsen en in de aanwezigheid van de lokale bevolking te delen.

"Crop-overvallen volwassen mannen kan reclame bekwaamheid om andere leden van de groep zijn," zei ze.

Hockings zei de mannetjes tekenen hun riskante gedrag was zenuwslopend, zoals blijkt uit ruwe zichzelf krabben, een gedragspatroon waarbij grote bewegingen van de arm die angst suggereert. Ruwe zelf krassen niveaus waren meer dan vier keer hoger bij volwassen mannelijke chips gewonnen en aten geteelde levensmiddelen in vergelijking met het wild afkomstige levensmiddelen. Toch werden gestolen voedsel veel vaker gedeeld dan wilde plantaardig voedsel.