dinsdag 29 mei 2012

Online Dating's Promise - en valkuilen


Door Amina Khan

Online dating is een lange weg van zijn minder-dan-positieve associatie met de persoonlijke advertentie. Maar is het eigenlijk een betere manier om die ene speciale persoon te ontmoeten?

In sommige opzichten ja - en in andere, misschien ook niet, volgens een studie over online dating uitgebracht door het tijdschrift Psychological Science in het algemeen belang.

"Romantische relaties kan overal beginnen. Als Cupid's pijl stakingen, dat je misschien wel in de kerk of op school, schaken of softbal, op zoek naar een partner op een feestje, of letten op uw eigen bedrijf op de trein, "schrijven de auteurs. "Maar soms Cupido op vakantie gaat, of duurt het lang dutje, of schopt terug voor een marathon van Lifetime originele films. Als gevolg daarvan mensen gaan door stukken van de tijd als wenselijke potentiële partners lijkt buiten bereik. "

Veel dating sites, zoals Match.com en eHarmony, strekking van een voordeel ten opzichte van willekeurige real-life ontmoetingen in dat zij in dienst hebben speciale "algoritmen" die mensen kunnen helpen hun "match" te vinden zijn - wieden door alle mensen die niet verenigbaar zijn in de eerste plaats. Maar deze praktijk zou kunnen zijn grove misleidend en zelfs contraproductief - vooral omdat geen van deze formules is strikt wetenschappelijke evaluatie ondergaan - volgens de studie.

"De directe toegang tot een grote pool van potentiële partners kan een evaluatieve, assessment-gerichte mentaliteit die leidt online daters om potentiële partners te objectiveren en misschien zelfs ondermijnen ze hun bereidheid zich te committeren aan een van hen te lokken," schrijven de auteurs in de studie onder leiding van Eli Finkel van Northwestern University. "Het kan ook ertoe leiden dat mensen lui, onverstandige beslissingen te nemen bij het kiezen van een van de grote reeks van potentiële partners."

Het is die doet denken aan ander werk van Finkel, die vond onder meer dat een dergelijke ogenschijnlijk triviale onderscheid een verschil gemaakt. Bijvoorbeeld: vrouwen gaan voor mannen die weg te kijken van de camera - de broeds, mysterieuze look - terwijl mannen reageren op vrouwen die lachen naar de camera, omdat het leidt tot wat Finkel genaamd "mannen" seksuele over-waarneming vooringenomenheid. '"

Maar het feit dat deze sites singles te voorzien van een ongekende toegang tot de anderen die ook willen tot nu toe betekent dat alleenstaanden veel meer mogelijkheden om te voldoen aan en vormen een duurzame band dan ze anders zouden de auteurs wijzen erop te hebben. Als er belangstelling, zou de truc zijn om de dingen te nemen off-line zo snel mogelijk - omdat een face-to-face interactie is een betere manier om "te krijgen een duidelijker besef van hun romantische potentieel."